Några av de bästa apparna för Android

Efter några veckor som ägare till en telefon med Android i börjar saker och ting ordna till sig. Mitt beteende har förändrats radikalt, och från att tidigare ha varit en mobilsurfare av rang (via Windows Mobile-lur) är jag nu riktigt top notch. Det har faktiskt gått så långt att jag sällan eller aldrig ens slår igång min laptop när jag kommer hem, utan löser det mesta via mobilen. De gånger jag faktiskt sätter mig med den bärbara i knät är när jag måste ”surfa” på riktigt, eller för att skriva längre texten (som den här). Allt annat löser jag via mobilen och olika appar. Och vad passar då bättre, att jag nu en tid in i mitt Androidliv, ger mina tips på de oumbärliga appar som man inte klarar sig över, samt givetvis en del som man säkerligen klarar sig utan men som gör bussresan, väntetiden i kassakön eller annan dödtid så mycket mer kvalitativ. Jag har delat upp det i MÅSTE och BÖR, där MÅSTE egentligen är de som är oumbärliga för egen del och BÖR de som jag kanske kanske skulle klara mig utan. Här kommer min lista, en del nytta, en del nöje.

MÅSTE

Spotify
Kommentarer egentligen överflödiga. Det enda man kan klaga på är att den ännu inte är uppdaterad och därmed synkad till Facebook som skrivbordsversionen (och iPhones?).

Text-TV
Jag erkänner, jag är en sucker för text-tv. Webben borträknat är det nog det bästa mediet vi har i Sverige och jag förstår inte varför medieinvesteringarna är så små där. allvarligt talat är det här ett måste för mig. Så tack till JDS (samma lirare som skapat SR Player (se nedan))

Allakartor
Det Ted Valenting gjorde för webben har Martin Dahl applicerat på Android. Allakartor är helt enkelt en app som samlar alla Teds kartor (bad, café, camping, flyg, hotell, restaurang och många fler) på ett och samma ställe. Sjukt snabb och det är med hög impfaktor man kan stå på stan och diskutera var man ska äta lunch och på mindre än 10 sek få förslag i närheten, med exakta meteranvisningar via GPS och dessutom recensioner. Helt fantastiskt!

STHLM Traveling (SL)
Oumbärlig för boende i Stockholm. Du kan göra allt du kan tänkas vilja i reseväg. Du behöver inte ens berätta var du står eftersom att du kan välja ”Min position” som avreseplats så tar GPS vid och ser var du befinner dig. Givetvis kan du lägga upp favoriter så du enkelt kan se hur du snabbast tar dig från jobbet till Stureplan efter jobbet på fredagar. Som om inte det vore nog kan du givetvis köpa SMS-biljett direkt via appen också, där sträckan och biljettpris automatiskt räknas ut.

Barcode Scanner
Helt enkelt ett måste för att få en del andra appar att fungera. Se mer nedan under BÖR.

SR Player
bland det första jag letade efter när jag fick min mobil i handen var en app från Sveriges Radio. Tyvärr verkar det som att de totalt glömt bort Android så jag gick bet men hittade efter en stund denna istället, utvecklad av Jesper Svensson (JDS). Så mycket kan jag säga att SR nu inte behöver lägga en enda krona på utveckling, för Jesper har gjort det emsta rätt. Inte nog med att du kan lyssna på liveradio, du kan även hur enkelt som helst lyssna på tidigare program och poddsändningar. vill du, kan du dessutom expoertera för att lyssna på dessa offline. Helt jävla strålande oh det enda som saknas är lite design.

Twitter
Om du inte har twittrat tidigare så har du ingenting att skylla på. Det finns mängder med appar för detta ändamål och efter att ha testat en hel del har jag fastnat någonstans mellan Twitroid och Twitters officiella. Twitroid är lite snabbare och enklare medan Twitters egen har fler funktioner och fungerar bättre med alla Twitters funktioner som listor och profilhanteringar för att nämna några saker. Positivt är också att den senare finns på svenska.

Facebook
Här är det nog bara Facebooks egen app som gäller. Den saknar dock frotfarande en hel del funktioner. Det är t.ex. svårt att se vem som gillar ett inlägg och det känns som att man missar en hel del info jämfört med Facebook på webben. Direktmeddelanden och inbjudningar är en annan sak som man inte kan se direkt, utan endast får en notifiering om, som leder dig in till den mobila versionen via mobilens webbläsare. Här tar jag verkligen emot förslag på bättre appar.

Advanced Task Manager
Tack vare, eller på grund av att Android (till skillnad från iPhone) tillåter multitasking, dvs att du kan köra flera applikationer på samma gång så är det faktiskt ganska lätt hänt att man startar app efter app vilket leder till något segare mobil och dessutom en batterislukning utan desslike. Därför finns appar som ATM. En otrolig fördel är att det medföljer en widget som helt enkelt möjliggör en avstängning av alla applikationer med en fingertryckning.

Sportbladet
Aftonbladet har skapat en separat app för sporten. Den är helt och hållet ämnad för fotboll och då Allsvenskan och Superettan. Välj favoritlag och du får upp en egen flik med nyheter kring detta.

Beelicious
App för del.icio.us. Förutom att fungera på egen hand så integreras den även i många av telefonens andra funktioner. Du kan alltså spara till ditt del.icio.us-konto direkt.

BÖR

Prisjakt
Det här är bland det roligaste jag har sett i appväg. Snabbt sök för att hitta bästa pris på en produkt och tack vare Barcode Scanner (ovan) behöver du i många fall inte ens söka. Det räcker med att scanna av EAN-koden så sker sökningen per automatik.

WordPress
Helt enkelt om bloggtörsten blir för stor. Inte optimalt att blogga via mobilen men om man måste göra det är WordPresspluginen bra, förutsatt att man har en wordpressblog förstås (funkar även med egenhostade bloggar med WP som CMS).

Wapedia
Wikipedia helt enkelt. Fast som app och därmed snabbare än webben.

Yr.no
Bästa väderappen?

Vignette
iPhone har Hipstamatic. För android finns Vignette vilket är den enda appen på min lista som kostar stålar. Drygt 30 spänn om jag inte tar fel men det är värt varenda krona. Finns även som gratisversion, men då är upplösningen på bilderna så dålig att det inte är värt att ens installera. Vad det är, är helt enkelt en kameraapp där du kan välja mängder av olika fotoeffekter, antingen innan du knäpper av eller i efterhand.

Mobile GA for Android
Här kan det hända att jag är ute och cyklar eftersom jag inte testat speciellt många men för att enkelt se statistik från Google Analytics fungerar den här appen bra. De enklaste måtten och funktionerna finns med, så det är inget för mer rigid webbanalys. Men skoj att se en graf över de senaste dagarnas besöksstatistik.

Handcent SMS
En förbättring av SMS-funktionen. Inte bara får du pratbubblorna som i iPhone utan bl.a. en funktion som gör det enkelt att svara på inkommande SMS.

tv.nu
Förr använde jag text-tv till detta, och om det inte räckte så körde jag via webben. Nu slår jag snabbt upp vad som är på TV ikväll via mobilen.

Netcounter
För de som inte kör flat rate kan det vara bra att hålla koll på datatrafiken. Med Netcounter får du det i detalj.

ASTRO File Manager
En filhanterare är ett måste och jag gillar ASTRO bäst. Enkelt och snyggt hittar du filer, appar, bilder och annat innehåll på mobilen.

Så, det var en kort(?) lista om de appar som du måste ha. Förslag och påfyllning emottages tacksamt, och även om det finns förslag på bättre alternativ. Samtliga appar utom Vignette hittar du på Android Market.

 • David N.

  Hur jag kan ha missat TextTV-appen förstår jag inte… Tack för tipset!

 • Anders

  Den är grym. Funkar tom att multitouch-zooma.

 • PT

  FXCamera gör allt som Vignette gör och är gratis.

  Facebookapplikationen är så värdelös så jag gjort en genväg på skrivbordet till touch.facebook.com (av någon anledning länkar officiella facebookappen till m.facebook.com, vilket är gjort för enklare mobiler utan touch).

  Spelldial är bra om man lätt vill söka folk i telefonboken (beror kanske på telefonmodell hur dålig denna tjänst är i ”orginal” – X10’s är ”sådär”).

  För bästa vädertjänsten är Snowstorm att föredra – egenutvecklad app som hämtar all information från yr.no. Snyggt presenterat.

  World War är för övrigt ett sjukt beroendeframkallande spel.

 • Testade FXCamera först men var faktiskt inte riktigt nöjd. Fler effekter i vignette men jag håller med om att FXCamera är ett nästan lika bra alternativ med gratisfördelen.

  Läge att ngn skapar en bra Facebookapp snart.

  Tack för tips om Snowstorm och WW, börjar tröttna på iMobster 🙂

 • Härlig lista, kommer själv att byta från iPhone till Android och tips på nya appar är aldrig fel:)

  • Anders

   Tack. Borde nog uppdatera den lite. Har gjort en del nya upptäckter.