Det är dags för Svenska Fotbollförbundet att se över sin verksamhet

Igår var det final i Svenska Cupen, en match som jag sett fram emot så länge och varit så taggad på. Mina bonusbarn och min sambo skulle följa med och det är första stora matchen vi besöker tillsammans allihopa. På det hela taget var det en trevlig tillställning om man bortser från resultatet och eftersom vi hade barnen med oss lämnade vi arenan direkt efter slutsignalen. Döm om min förvåning när jag på väg hem från flera håll får rapporter om stök och bråk efter slutsignalen.

Jag tänker försöka hålla mig från att vara subjektiv och ge mig på Göteborgssupportrarna utan tänker istället rikta min kritik mot det som är det väsentliga i det här fallet, nämligen Svenska Fotbollsförbundet.

Som supporter till ett stockholmslag är man ganska luttrad och det är inte för inte det ofta pratas om tombola när det handlar om bestraffningsärenden i samband med match. Vi har exempel på detta i fallet med inkastandet av fyrverkerier på planen i matchen mellan Syrianska och AIK (2011), vilket resulterade i att AIK fick 150 000 kr i böter och en förlust med 3-0. Vi har exempel från 2009 då Hammarbyfansen tände bengaler på läktaren och fick 80 000 kr i böter och fick spela en match utan publik. Vi har även sista kvalmatchen 2009 mellan Djurgården och Assyriska i minnet, då supportrar efter slutsignal stormade planen och en enskild individ agerade riksidiot och slog till en spelare i Assyriska. Resultat: 200 000 kr i böter och en match utan publik. Det går ju inte heller att strunta i att nämna årets exempel från Djurgårdens första hemmamatch mot Mjällby, då inkastade flaskor och ett numera rikskänt halvätet päron resulterade i omedelbar avbruten match och sedermera en tilldömd 3-0-förlust för Djurgården.

Vad har dessa nämna publikskandaler gemensamt? Jo givetvis att det är supportrar som beter sig illa men sedan är det inte mycket mer. Det är helt enkelt precis vad det sägs vara, ett lotteri utan vare sig rim eller reson. Vi har ett fotbollsförbund som har tappat greppet och som agerar mer med känsla än med fastställda regler.

Om vi tar Djurgårdsmatchen mot Assyriska 2009 som första exempel så fick DIF som arragnerande förening ta hela ansvaret för det som skedde. Att hemmalaget skall stå som garant för grundsäkerheten har väl ingen egentligen någonting emot men när man som i detta fall gör i princip allt man kan, man har möten med supportrar, motståndarlag, säkerhetspersonal och alla andra parter innan match, och man har som önskemål att få sätta upp kravallstaket, någonting som polisen sätter stopp för. Vad mer kan man göra? Det går helt enkelt inte att gardera sig för precis allt och en enskild idiot kan om han eller hon vill förstöra om denne verkligen vill. DIF tog smällen som arrangerande lag och debatten gick efter detta het angående planstormningar och SvFF:s ståndpunkt var då att planstormningar aldrig är accepterat.

Men, vi går vidare till exemplet Syrianska-AIK. Där var det plötsligt omvända roller. Då kastade en AIK-supporter (vad man tror) in ett knallskott som nästan träffade en domare. Vad händer, fick Syrianska som hemmalag ta smällen? Nej, då var det plötsligt AIK som var ansvariga och fick betala stora summor. Helt plötsligt var det alltså det lag vars supportrar som betedde sig illa som var ansvariga. Och ja, jag vet att det var en Djurgårdare som betedde sig illa i det tidigare exemplet men det hela handlade om arrangerande laget.

Tillbaka till gårdagens match. Innan vi går till det som hände i slutet av matchen vill jag benämna det som skedde efter Göteborgs 1-0. De blåvita supportrarna bestämde sig då för att tända bengaler och fira målet. Fint så, men minns från ovan att det fick Hammarby 80 000 kronor i böter för, för bara några år sedan. Efter någon minut singlar sedan en bengal in på planen och landar strax utanför Göteborgs straffområde. Vad händer då? Ingenting. Ingenting alls. Jag vågar med full säkerhet påstå att om det hade skett i en Allsvensk match, hade matchen omedelbart avbrutits, lagen hade lämnat planen och domaren hade sedan ägnat en bra stund åt att ta beslut om matchen skulle återupptas eller inte. Bevis för detta? DIF-Mjällby, omgång 2. Men här fortsätter alltså matchen som om inget hade hänt. Tombola.

Vidare till slutsignalen då IFK Göteborgs supportrar helt obehindrat kunde beträda planen för att som man kanske trodde fira med sitt lag. Även här ser man att SvFF måste rannsaka sig själva och fundera vad de håller på med. Inte minst när man får läsa i kvällspressen att SvFF:S säkerhetsansvarige Anders Sigurdsson påstår att ”Det viktigaste var att förlorande lag skulle stanna kvar på läktarna”. Man hade alltså inga planer alls på att hindra att någon alls tog sig ut på planen för att kunna genomföra en prisutdelningscermoni? Det är alltså okej med planinvasioner från segrande lag? Ja tydligen eftersom Sigurdsson fortsätter med att förklara att det ”var definitivt inte meningen att folk skulle springa över hela planen innan det tog stopp.” Parodin fortsätter när han dessutom frånskriver SvFF allt ansvar genom att säga att de och båda klubbarna var överens om det här. Ursäkta?! NÄR tror han att klubbarna INTE är överens om att de vill förhindra t.ex. planinvasioner eller inkastade saker? Är man inte alltid det?

Parodin fortsätter sedan när DIF-TV och Wille Bäckström mycket förtjänstfull konfronterar Sigurdsson i en TV-intervju efter matchen där denne högst arrogant och överlägset konstaterar att det blev ett ”fiasko när det vart som det vart och inte som planerat” och sedan fortsätter med att säga att man måste fråga ”Göteborgarna” vad som blev fel eftersom det var deras ansvar att ta hand om sin egen klack. Här visar alltså SvFF ÅTERIGEN att de är en bunt kappvändare som faktiskt inte har en aning om vad de sysslar med. Nu är det alltså laget som har ansvar för sina egna supportrar och arrangörerna har INGET ansvar.

Det är med andra ord ganska enkelt att konstatera att när SvFF själva arrangerar matcher så frånskriver de sig allt arrangörsansvar, troligen för att de inser hur svårt det är att som arrangör garantera en 100% säkerhet. Mer ordagrant visar det sig alltså att ”det är ju knappast arrangörens fel att man kliver in och gör en planinvasion”. Det blir med andra ord intressant hur Svenska Fotbollsförbundet, Disciplinnämnden och besvärsnämnden nu agerar. Om det som Sigurdsson säger stämmer, kommer alltså IFK Göteborg straffas för det här tilltaget. Om så inte sker, måste man fråga sig vem som bär ansvaret? Kommer SvFF erkänna sig skyldiga och straffa sig själva och hur gör man i sådana fall det? Nästa landskamp utan publik? Böter till sig själva?

Man kan helt enkelt bara konstatera att det hela är en cirkus och att vi ännu inte vet vem som drar nitlotten i tombola SvFF. Bli inte förvånade om det inte finns någon nitlott alls utan att hela lotteriet går förbi mer eller mindre obemärkt.

P.S. Det finns en hel del att säga om själva säkerhetsinsatsen också, inte minst polisens agerande. Titta bara på SVT:s bilder här (från 1:30 in i klippet). Vilket håll tittar polisen åt när det står folk med brinnande bengaler på planen?