DIF Sonora – rullstolar i plast skapar twitterstorm

Som den trogne Djurgårdare man är så har jag i Tweetdeck en sökning på hashtaggen #DIF. Då och då får man med en del skräp, och oftast spanskt sådant. Tidigare har jag aldrig orkat kolla upp varför men igår så ökade mängden spanska tweets så jag kände mig tvungen. Och det var tur för anledningen var en rätt tragikomisk historia.

DIF är förutom förkortningen på sveriges vackraste lag även förkortning för ”Desarrollo Integral de La Familia” vilket är en mexikansk statlig organisation med syfte att hjälpa och utveckla välfärden. Lite som vårt svenska socialkontor med andra ord.

Igår twittrades det alltså friskt med denna hashtag och efter lite google så hittade jag aledningen. I den mexikanska delstaten Sonora ville DIF helt enkelt vara vänliga mot rörelshindrade och bestämde sig därför att donera ett hundratal rullstolar. En fin sak och ädelt gjort om det nu inte varit för att rullstolarna var av modellen hemmabygge.

DIF SOnora Wheelchairs

Det är som kan ses på bilden helt enkelt en trädgårdsstol i plast med hjul på och även om den är utvecklad av MIT med syfte att användas i fattiga områden så togs detta inte speciellt väl emot av de boende i Sonora. I sociala medier kritiseras stolarna som ”ett hån” eller ”ovärdigt” och det tog inte lång tid förrän det började spridas satiriska spoofs som nedan på hela historien.

DIF Sonera donerar
”Nästa donation från DIF Sonora”

Nya rullstolar
”Nya rullstolar”

Hjälmar SOnora

Läs mer: http://bit.ly/difsonora (spanska)