Hur du kan köra Facebook Places i Sverige

Igår satt jag med utvalda delar av mina kollegor på relativt nyöppnade O’Learys och tog en öl i väntan på att knalla ner mot Stureplan för releasefesten av COD Black Ops. På plats började jag och Petter diskutera Facebook Places och varför de inte släpper det i Sverige. Han berättade om någon som hade kört via VPN och lyckats få det att fungera och sagt och gjort, in på Android Market och leta. Den som söker finner och mycket riktigt hittade vi ett sätt som fungerade. Så här gjorde vi:

1. Laddade hem appen EvoVPN
2. Startade appen
3. Loggade in (valde USA East vilket verkade vara det enda som fungerade)
4. Växlade till Facebookappen (den nya uppdaterade med Places förberett)
5. Skapade O’Learys och checkade in

Av naturliga anledningar inte speciellt många ställen inlagda. Man måste troligen skapa sina venues innan man checkar in. Jag kan säga att från och med igår finns O’Learys på Birger Jarlsgatan, Stureplan och Sturecompagniet.

När Facebook Places släpps till den stora massan, kommer positioneringstjänster, vilket jag även tidigare påpekat att explodera. Men allt är inte av godo. För det första kommer det antagligen ställa till det i feeden på Facebook till den grad att man längtar tillbaka till Maffiawars och Farmville. Folk kommer tävla om att checka in (trots att det idag inte verkar finnas något incentive alls för att checka in) vilket i sin tur kommer leda till multipla skapanden av platser, något som är ett problem redan på Gowalla och Foursquare. Här kommer det bli problem i ännu större skala.

Men, man kan ju dölja uppdateringar från sina Facebookvänner så problemet med skräpiga feeds är ju minimalt. Större är dock problematiken att man verkar kunna checka in en kompis utan begränsningar. Igår checkade jag till exempel in Petter utan hans medgivande. Det är ju ganska obra om man sagt att man jobbar över men istället blir incheckad av sin polare på Golden Hits.

Slutligen: innan du provar det här på egen hand frånsäger jag mig allt ansvar. Min telefon är rootad (HTC Desire, Froyo 2.2) och där funkade allt problemfritt. Petters försök med hans icke rootade Sony Ericsson X10 med nyuppdaterat Android (2.1) slutade dock inte lika bra. För det första hängde sig telefonen och vid omstart kraschade hans SD-kort. Inte bra.

P.S. En bonus med EvoVPN är att man kommer åt BBC iPlayer, YouTubefilmer med zonrestriktioner och lite annat. Testade logga in på Hulu.com men där sprack det pga att Android inte stödjs ännu.