iPad-annonseringen ökar!

”Everyone with access to a survey tool seems to be researching iPad and other tablet users.”

Orden ovan är Rob O’Regans och kommer från emediavitals.com. Och sannerligen har han inte rätt. Så här ett halvår efter att apparaten släpptes på den amerikanska makrnaden börjar man undersöka vad och hur den egentligen fungerar ur kommunikationssynpunkt. Siffrorna är idel positiva, här är några exempel (samtliga amerikanska sådana):

  • Antalet iPadannonsörer ökade med 94% under Q3
  • Ökningen i annonsintäkter slutade för samma period på 316%
  • 39% av användarna anser att iPad-annonserna är nya och intressanta
  • 46% säger att de gillar de interaktiva annonserna
  • Det är större sannolikhet att en iPadägare genomför ett köp till följd av annonsexponering (36% jämfört med 27% av samtliga onlineanslutna)

Det där är bara ett axplock av alla data som finns men jag vill ändå nämna en till faktor: CTR. Rythm Media säger att interaktiva pre-rolls har en CTR på 2,5% vilket är sagolika siffror jämfört med en traditionell bannerkampanj.

Fantastiskt säger den applefrälste men jag går inte i fällan. Förutom att det inte är så konstigt att intäkterna ökar med 316% och att antalet annonsörer nästan fördubblades (att gå från 0 till 1 brukar vara lättare än att gå från 99-100) så tycker jag att all research på den här nivån gällande iPad är totalt bortkastat än så länge. Jämför det bara med displayannonsering. För 10 år sedan när AT&T slängde upp världens första banner på Hotwired, hade den en CTR på 75%(!). Om utveckligen går åt samma håll för iPad kommer det betyda att iPadannonsering om 10 år har en CTR på ca 0,008%, dvs 8 promille.

Det jag helt enkelt vill säga är: strunta i alla siffror som kommer gällande iPad. Du kan ändå inte använda dem till något…ännu.