Utmanare till Spotify: Google (vem annars?)

Det tisslas och tasslas en del om att Google tänker slå sig in i musikträsket och brottas med Spotify, Last.fm, Pandora och alla andra aktörer. Hemlighetsmakeriet verkar i sedvanlig ordning vara stort men är det någon som kommer att lyckas så är det nog Google. Med sina muskler,  i form av såväl pengar och användare som teknik och informationskännedom, har de alla förutsättningar. Dessutom är nog Google det företag i världen som vet mest om nätbefolkningen, både demografiskt och beteendemässigt vilket ytterligare talar för att de kommer veta hur, när och var konsumenten vill ha sin musik.

Enligt TechCrunch kommer Googles musiktjänst att bygga på ett samarbete (var det någon som sade uppköp?) med Lala och iLike (musiktjänsten, inte Bonniers annonspaket) och visar till och med upp screenshots som sägs ha läckt ut från högkvarteret. Det blir roligt att följa detta på fler än ett sätt. För det första är allt som premierar ”fri” laglig spridning av musik av godo. För det andra blir det roligt att se hur snabbt Google kan lyckas jämfört med Spotifys relativt långa resa mot världsherravälde. För det tredje och sista ser jag fram emot att se hur debatten kommer gå i musikbranschen. Blir Google en good guy eller en bad guy?

tc

Förresten så erbjuder ju redan Google gratis musik. Helt lagligt? Nja, kanske inte om man kollar på domen i TPB-rättegången. (Tack Kenneth för länktipset 😉 ).